2311284381 Αγίας Σοφίας 26, Θεσσαλονίκη opallergy@gmail.com
 
 
Μαστοκυττάρωση
 
 

 

 

 
 

 

Η μαστοκυττάρωση είναι μια σπάνια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από τον υπερβολικό αριθμό μαστοκυττάρων στο σώμα. Η κατάσταση διακρίνεται σε δερματική, όταν τα συμπτώματα περιορίζονται στο δέρμα, και σε συστηματική, όταν επηρεάζεται τουλάχιστον ένα όργανο εκτός του δέρματος. Συχνά εμφανίζεται σε παιδιά, κυρίως ηλικίας 1-4 ετών, αλλά η συχνότητα της νόσου αυξάνεται επίσης μεταξύ 30-50 ετών.

Η δερματική μαστοκυττάρωση περιλαμβάνει διάφορες μορφές, όπως:

  • Μελαγχρωματική κνίδωση (η πιο συνηθισμένη μορφή, με το δέρμα να μοιάζει με «λεοπάρδαλη»).
  • Διάχυτη δερματική μαστοκυττάρωση (DCM).
  • Μονήρες μαστοκύττωμα (συνήθως εμφανίζεται σε βρεφική ηλικία ως μονήρης όζος).
  • Έμμονη εξανθηματική κηλιδώδης τηλεαγγειεκτασία.

 

Υπάρχουν δύο τύποι αγγειοοιδήματος: το κληρονομικό και το επίκτητο. Στην κληρονομική μορφή, το οίδημα μπορεί να εμφανιστεί και σε άλλες περιοχές του σώματος ή ακόμα και σε εσωτερικά όργανα, όπως το έντερο. Το χαρακτηριστικό του είναι ότι δεν υποχωρεί με αντιισταμινικά ή κορτιζόνη και διαρκεί πολύ περισσότερο από άλλες μορφές αγγειοοιδήματος. Οφείλεται στην έλλειψη της πρωτεΐνης C1inh, η οποία ελέγχει την ενεργοποίηση του συστήματος κινίνης, του συμπληρώματος και της πήξης του αίματος. Στην επίκτητη μορφή, η έλλειψη της C1inh είναι δευτεροπαθής και σχετίζεται συνήθως με αιματολογικές νεοπλασίες. Παρόμοια με το κληρονομικό αγγειοοίδημα, το επίκτητο αγγειοοίδημα μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνο οίδημα στον λάρυγγα, ωστόσο η αντιμετώπισή του διαφέρει από αυτή της αλλεργικής αιτιολογίας.

Εξαιτίας της σοβαρότητας του αγγειοοιδήματος, είναι εξαιρετικά σημαντικό να γίνεται σωστή διάγνωση, ώστε ο ασθενής να γνωρίζει την ακριβή αιτία και την κατάλληλη θεραπεία για την κατάστασή του.